• 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Z-Blade technológia bemutatása

2014.05.19.

Összehasonlít

Sokszor kihívás, vagy épp lehetetlen a GNSS eszközök használata városi környezetben, ahol a magas épületek mesterséges „kanyonokat” alkotnak, vagy olyan erdőkben, ahol sűrű a lombkorona. Mégis ezek azok a célpontok, ahol a felmérők munkájára egyre inkább szükség van, ezért szeretnék GNSS eszközeiket a többi, kevésbé korlátozott környezethez hasonlóan, ilyen körülmények mellett is hasznosítani.

Spectra Precision erre az igényre reagálva, fejlesztette ki a Z-Blade helymeghatározó technológiát, amely már elérhető számos GNSS vevőkészülékünkben. Ez az egyedülálló megoldás körültekintően optimalizálja a különböző GNSS rendszerekből származó jelek összevonását és adatok feldolgozását. Az eredmény egy GNSS-központú megközelítés, amely függetlenít a GPS rendszertől, lévén, hogy a GNSS műholdjelek, bármilyen kombinációja, együtt hasznosítható. A Z-Blade GNSS-központú technológiája növeli az RTK elérhetőségét leárnyékolt területeken, ahol a műholdak láthatósága behatárolt, így téve gazdaságosabbá és hatékonyabbá a felmérők munkáját.

A Z—Blade GNSS-központú technológia működési alapelve viszonylag egyszerű. Feltételezi, hogy mindegyik, égbolton látható műhold egyenrangú, és az általuk közölt jelek a helymeghatározáshoz felcserélhetők. Ezzel a megközelítéssel nem kell alapvetően a GPS jelekre hagyatkozni, és az RTK pozíció is valóban elérhető GPS műholdak nélkül. Ez a módszer jelentősen megnöveli a lehetséges műholdak elérhetőségét, így olyan területeken is nagy az esély az elegendő számban még látható GNSS műholddal pozíció és fix RTK számítására, ahol sok műhold már nem látható az akadályok miatt.

A különbség, a két kép között egyértelmű. Az első ábrázolja az általános GPS—központú megközelítést, amit ma a legtöbb, piacon kapható GNSS vevő használ. Ha nem látható elegendő GPS műhold (pl. csak 3 GPS műhold) akkor nem lehet pozíciót számítani, ha néhány másik GNSS (pl. GLONASS) műhold látható is. A második kép mutatja be a Z—Blade GNSS—központú módszert. Ez az összes elérhető műholdat egyenrangúként kezeli. Nincs szükség minimális mennyiségű GPS műholdra; feltéve, hogy az összes elérhető műhold mennyisége elegendő, és lehetséges az RTK pozíció.

A Z—Blade GNSS-központú technológia a földmérők számára számos, fontos előnyt hordoz magában.

  • Helymeghatározás durva, leárnyékolt környezetben, ahol a műholdak láthatósága korlátozott

  • Helymeghatározás GPS L1/L2 sávok zavarása mellett is

  • Csak-GLONASS, csak-Beidou vagy csak-Galileo üzemmód bizonyos alkalmazásokhoz

  • Gyors és tartós RTK fix pozíció nagy bázistávolság esetén is, beleértve a VRS, MAC és FKP hálózatokat

  • Optimális működés harmadik gyártó bázisállomásával

A Z—Blade képes termékek támogatják a felmérők munkáját kihívást jelentő környezetben is, és igyekszik csökkenteni azon helyek számát, ahol szükség lenne más mérőeszközök (például optikai eszközök) alkalmazására is. Ez az egyedi technológia teszi lehetővé, hogy a felmérések pontosságát, hatékonyságát és gazdaságosságát növeljék, így maximalizálva a GNSS felszerelés befektetési értékét. A GNSS-centrikus Z—Blade technológia már beépítésre került a következő Spectra Precision vevőkészülékeinkbe: SP80, ProMark 220, ProMark 120, MobileMapper 120, MobileMapper 20.

Hogy többet tudjon meg a Spectra Precision Z—Blade technológiáról, és arról, hogyan segíthet Önnek és vállalkozásának a Spectra Precision GNSS megoldása, olvassa el a Z-Blade Hivatalos tájékoztatót.