• 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

FOCUS 6 W 5" GPS-t akarok! tesztje

2016.09.13.

„Úgy tűnik, a Spectra az utóbbi időben azzal akarja sokkolni a piacot, hogy mindenből igyekszik a legkisebb tömegűt és méretűt kihozni. Ez igaz a most bemutatásra kerülő Spectra Focus6 mérőállomásra is, mely magassága alig 30 cm és telepeivel együtt sem éri el a 4 kg-ot.”

[…]

Kicsi a bors...Kicsi a bors......de, erős...de, erős

„[…] Az aprócska műszeren szinte komikus a tekintélyes, 45 mm-es szabad optikai átmérőjű távcső, melynek képe egyébként kristálytiszta. Az élességállítást megkönnyítő végtelen jel és nyíl a távcső látóterében szintén a japán gyártót idézi.”

„Ami egyből szemet szúr, az a mindkét műszeroszlopon megtalálható akkufedél, mely egy-egy 5.000 mAh-s Li-Ion telepet rejt. Ezek mérés közben cserélhetők, de ha dugóra fel vannak töltve, akár 24-26 órás folyamatos mérést is lehetővé tehetnek. […]”

„A műszer végtelenített paránycsavarokkal rendelkezik, aminek előnyeit nem kell különösen magyaráznom. Igaz, az általam próbált 5”-es műszernél eleinte picit nagynak éreztem a másodperc értékek ugra-bugrálását finom tekerésükkor. Ezt kitűzéskor kicsit szokni kellett.”

„A mérőállomás optikai vetítője – helyesen – az alhidádéba van építve, de igény szerint rendelhető lézeres vetítővel is. A talpcsavarok menete elég hosszú, megfelelő játékot engednek pontraálláskor.”

Eltolás szöggelEltolás szöggelPillérmérésPillérmérés

„A műszer az 5”-es változatban egy kijelzővel/billentyűzettel rendelkezik, az I. távcsőállásban. A gombok eléggé aprócskák, de lévén gumiból vannak, nem annyira az <<ujjszúrós>> fajták. Kicsit az volt az érzésem, a tervezők maximálisan szerették volna kihasználni a helyszűkét, így minden gomb többféle funkcióval bír, sőt egyes gombok szerepe a felhasználó által definiálható. A kb. 6 cm x 3 cm-es, egyébként grafikus háttérvilágítható, dot-mátrix képernyőre meglepően sok információt zsúfoltak be. A mérési programok leírását, sőt egyes lépéseit is jól áttekinthető ábrák szemléltetik.”

„A műszer távmérési megbízhatósága a megszokott 2mm+2ppm prizmára és 3mm+2ppm szabad felületre. Az utóbbi mérési mód hatótávolsága 300-400m körül van. Megmondom őszintén, ennek határait ezúttal nem feszegettem, a teszt során a beépített környezet adta <100 m-es hosszaimat gyorsan és szépen megméregette. (A forgalmazó, saját bevallása szerint 450 métert is kisajtolt belőle.)”

„A programok portfóliója lefedi, sőt egy hajszállal túl is mutat az alapvető geodéziai feladatokon. Logikája gyorsan átlátható. Azért az mindenképpen kissé zavaró, hogy míg a többféle álláspont meghatározás (STN), a számtalan kitűzési (S-O) és eltolási (O/S), valamint felmérési (PRG) funkció saját gombot kaptak, addig a CoGo (koordináta geometriai) megoldásokért a MENU gomb alatt kell kutakodni, ahol egyébként a munkaterület,- és műszerbeállítások találhatók. Persze, ha az ember kiismeri, utána már nem okoz problémát.”

„Egyébként ugyanebben a (MENU) menüben találtható egy "kalibráló" funkció is. Így ha sokáig nem használtuk, vagy éppenséggel kicsit erősebben vertük oda a pick-up platójához a műszert, ezzel az egyszerű programmal le is ellenőrizhetjük eszközünket!”

[…] „először létesítettem egy légből kapott álláspontot, melyet valamerre letájékoztam. Innen mértem jó pár részletpontot. Ezután, mint meghatározó irányokra szabadálláspontot számítottam rájuk, ezt követően kitűzögettem a maradékot.”

„A szabadálláspont funkció 3D értelmű és intelligens (azaz kivéve a hibás méréseket, az álláspont pozíciója újraiterálható). Előszörre furcsa volt, hogy az iránysorozat mérése után kellett műszermagasságot beadni neki, mely elmulasztása a Z koordinátában, a műszermagassággal egyező eltérést produkált, a várthoz képest.”

[…] „Azt kell mondanom, kiismerését követően könnyű és jó móka ezzel a műszerrel dolgozni.”

„Amiről még mindenképpen említést kell tennem, az az adatkiolvasás. Egyrészt simán működik Bluetooth-on keresztül: elvégre dübörög a XXI. század.”

„Másrészt megmaradt a klasszikus soros kábeles megoldás. […] Miből állt volna a gyártónak olyan madzagot kiadnia az egyébként szerethető Focus6-hoz, aminek USB a vége?

„[…] A kipróbált műszercsomag része volt egy soros-USB átalakító. Ehhez a Windows7 néhány perces gondolkodást követően, automatikusan letöltött egy illesztő szoftvert. Eztán már csak a műszerben ki kellett választani a letöltendő munkaterületet, majd […] a nyers és számított adatok pillanatok alatt lehúzhatók voltak. Maga a kiolvasott Nikon (DC) formátum egy, akár Jegyzettömbben is szemlélhető, értelmezhető jegyzőkönyv. […]”

„Mit lehet elmondani összességében a Focus6 mérőállomásról? Egy mondatban <<kicsi a bors, de erős>>. Sok <<nagyobbnak>> kikiáltott eszköz sem tudja hozni a Focu6-ban elérhető funkciókat! Mint korábban írtam, <<szerethető>> kis eszköz!”

”Ha kell, kisebb vállalkozásoknál, átlagos geodéziai munkavégzéshez, önállóan is megállja a helyét. Ám […] kiváló kiegészítője lehet felsőkategóriás mérőállomásoknak, vagy GNSS vevőknek, nagyobb műszerpark részeként.”

„Erre ráerősít bevezető ára is, […]”

Akciós ajánlatunkat itt találja:Spectra Precision Bevezető akció!

"Végezetül, ezúton szeretném megköszönni Érsek Ákos úrnak, és a GPSCOM Kft.-nek a kipróbálási lehetőséget."

A cikk teljes terjedelmében a GPS-t akarok! weboldalon elérhető.

Ez úton is köszönjük a GPS-t akarok! weboldal szerkesztőségének a lehetőséget, hogy a műszert letesztelte, és újabb alapos leírás született a műszerről, szakértői szemmel.

Kapcsolódó anyagok

A NIKON Nivo M+ Mérőállomás számos minőségi tulajdonsággal rendelkezik, amit a FOCUS 6 mérőállomás is méltán magénak mondhat. E jellemzők most hivatalos megerősítést kaptak! Tovább